CT

[:hu]A Computer Tomograph szerepe a tervezésben

A sikeres fogászati kezelések, fogpótlások alapja a megfelelő diagnózis, pontos tervezés és kivitelezés. Napjaink modern technikai lehetőségei nagy segítséget nyújtanak ebben. A megfelelő diagnózis és kezelési terv felállításához hatalmas segítséget ad a Cone Beam Computer Tomograph. A rendelőnkben található CT készülék segítségével a páciensről 3D-s digitális modellt készítünk. Ebben tetszés szerinti metszeteket jelölhetünk ki, s így bárhol tudunk milliméter pontosságú méréseket végezni. Speciális szoftver segítségével például a beültetendő implantátumok helyét tudjuk pontosan megtervezni. Ha szükség van rá , a digitálisan megtervezett kezeléshez egy speciális gép segítségével a technikusunk egy sablont készít , amit felhelyezünk a maradó fogakra és/vagy állcsontra . A sablon pontosan a tervezett helyen és mélységbe vezeti fúrót, majd az implantátumot. Akár előre elkészíthető a fogpótlás, ami azonnal felhelyezhető az implantátumokra.
Link: www.cbct.hu

3D képalkotás
A cone beam CT-k kínálta technológia rendkívül hatékony eszközt ad a maxillo-faciális régióban dolgozó orvosok kezébe, legyen szó diagnosztikáról, tervezésről, vagy akár monitorozásról.

A leképezés
A felvételezés (szkennelés) során a NewTom a fej körül körbefordulva fokonként egy felvételt készít. Az így kapott 360 felvételből a szoftver létrehoz egy háromdimenziós adathalmazt (axiális szeletek sorozata), amely a páciens teljes anatómiai leképezését tartalmazza. Ebből az adathalmazból szoftveresen állítjuk elő a képeket, amelyek lehetnek hasonlóak az eddigi felvételeinkhez (panoráma, ceph, AP, TMI), de lehetnek olyanok, amit a hagyományos módon nem tudtunk előállítani (axiális, transzverzális szelet, frontális szelet, 3D).

3D kontra 2D
3D kontra 2D
A hagyományos, kétdimenziós felvételek esetében a rávetülő struktúrák miatt bizonyos részletek elvesznek, a kép zavaros, homályos, mindemellett a méretarányok is torzulnak. Ha azonban a felvételeket a NewTom-mal készült térbeli adathalmazból állítjuk elő, azok tiszták lesznek és élesek, ugyanis nincsenek rávetülő részek, nincs torzítás, az 1:1 méretarány pedig pontos méréseket tesz lehetővé. Az így előállított felvételek diagnosztikai értéke messze meghaladja a hagyományos felvételekét, az új típusú megjelenítési formák pedig mind átvitt, mind szó szerinti értelemben új dimenziót jelentenek a diagnosztikában. A több irányú nézőpontnak, a rétegfelvételeknek, illetve a 3D rekonstrukcióknak köszönhetően könnyebb a traumák diagnosztizálása, az impaktált fogak pozíciójának, esetleg a kritikus anatómiai képletekhez (sinus, canalis, stb.) való viszonyának feltérképezése. Implantológiában a helykínálat megítélése, parodontológiában a tasakok kiterjedésének pontos megismerése válik lehetővé. Orthodonciában a fogak helyzetének, és az alveoláris csont dimenzióinak pontos megismerésén kívül a szoftver a pontos mérések révén megkönnyíti a tervezést. A 3D virtuális modellek segítségével a tervezés során időt takarítunk meg és a pácienst sem kell kitennünk a lenyomatvétellel járó kellemetlenségeknek. A NewTom szoftvere azt is lehetővé teszi, hogy a kisebb denzitású szöveteket (csontot) eltüntessük a 3D modellünkről, így a fogakat önmagukban is vizsgálhatjuk, és ez csak néhány példa, a lehetőségek ugyanis gyakorlatilag korlátlanok. Mindez könnyebb, biztonságosabb tervezést, sikeresebb gyógyítómunkát eredményez.

CBCT kontra CT
Eddig is volt lehetőségünk azonos diagnosztikai értékű 3D felvételeket készíteni CT-vel, de az sokkal drágább, a szoftvert nem fogászati használatra fejlesztették, a betegnek pedig jelentős sugárterhelést jelent. A CT szeletenként készít egy felvételt, míg a NewTom a teljes volument leképezi egyetlen körbefordulás alatt, úgy, hogy közben fokonként készít egy felvételt. A CT-k sugárforrása folyamatosan működik, a NewTom sugárforrása azonban mozgás közben nem működik, csak ha pozícióba állt, így a kb. 30 s-os szkennelési időből a besugárzási idő mindössze 5,4 s. További különbség, hogy a CT-k sugárforrása minden páciens esetében azonos teljesítménnyel működik, míg a NewTom az egyedülálló „Smart Beam” technológiának köszönhetően a sugárteljesítményt automatikusan a páciens denzitásához igazítja, így egy gyermeket akár 40%-kal kisebb dózis érhet, mint egy felnőttet. Mindezeknek köszönhetően a Newtom-mal a pácienst egy CT dózisának kevesebb, mint 1%-a éri. A NewTom-ot a kisebb páciens dózis, gyorsabb rekonstrukció, kisebb helyigény, a felhasználóbarát szoftver, valamint a magánpraxisok számára is elérhető ár teszi az összehasonlítás megkérdőjelezhetetlen győztesévé, és ezzel a maxillo-faciális régió ideális képalkotó eszközévé.[:de][:en][:]