H-8800 Nagykanizsa Csengery u. 8. / Telefon: +36 93 318-887 / +36 30 946-7922 / Fax: +36 93 318-887 / Email: info@madedent.hu Online bejelentkezés, időpont foglalás
Open
X

Esztétikus fogászat.

Mi az esztétikai fogászat?

Az esztétikai fogászat a hagyományostól eltérő megközelítése fogászatnak. Ennek során a funkcionalitás fontossága mellett arra törekszünk, hogy a természeteshez nagyban hasonlatos helyreállításokat végezzünk, ügyelve az ép fogazatra jellemző anatómiai struktúrák (fogformák, rágófelszín) és harmonikus fogszín visszaállítására. Ez persze,sokkal több idő ráfordítást, speciális technikákat és a legjobb minőségű fogászati anyagok alkalmazását követeli meg.

Az esztétikus tömések

a fog színét, anyagát utánzó tömések. Ezek ragasztott, műanyag tömések, melyek anyaga a kompozit , amely különböző színekben és árnyalatokban kapható. Ezekből választjuk ki, az adott foghoz legmegfelelőbbet, szükség esetén, több színből állítjuk össze. A tömés során a már előkészített üreg falaira speciális anyagot ( bond ) viszünk fel. Ez micro szinten fel is érdesíti a felületet ,melyet speciális fénnyel megvilágítva a fogfelszínhez ragasztunk. Ezután kerül a már ragasztóval bevont üregbe a kompozit tömőanyag, melyet szintén megvilágítunk, így köt meg,polimerizálódik. Az általunk használt lámpa nagy fényereje lehetővé teszi, hogy a kötési idő max. 4 – 5 mp legyen, ami a kezelési idő csökkenését tette lehetővé. A fölösleg eltávolítása és a fog kontúrjainak kialakítása és polírozás után már kész is van . Egy tömés , így 5-10 perc alatt elkészülhet.

Inlay-k , porcelán héjak

Az inlayk tulajdonképpen a fogtechnikus által elkészített tömések. A héjak indikációja két féle lehet: az első eset , amikor a fog olyan mértékben sérül, hogy korona készítése még nem szükséges, de kompozit töméssel a kívánt esztétikai hatás nem elérhető, a másodikesetben, a páciens foga ép, de elégedetlen a színével, formájával , viszont koronához nem szeretné lecsiszoltatni. Ilyenkor a fogorvos, a szükséges preparálás után lenyomatot vesz, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a kívánt inlay-t vagy héjat. Ezen fogpótlások beragasztása speciális feladat , de az esztétikai hatás mindenképpen kárpótolja a fáradozásunkat.

Fogfehérités

Lehetséges a gyökérkezelt, elszürkült fogak fehérítése, hogy a fog a többi ép fogához hasonló színre fehéredjen vissza , illetve a teljes fogsor fehérítése, amely során a páciens egyébként ép fogait világosítjuk ki. A gyökérkezelt fogak fehérítése során a fog tömését és a gyökértömés felső harmadát eltávolítjuk, majd a fog belsejét és külső felszínét speciális géllel bevonjuk és lézerrel megvilágítjuk. A kezelést a kívánt szín eléréséig folytatjuk, végül a fogat töméssel látjuk el.
A teljes fogsor fehérítésére több módszer létezik , amit többnyire speciális géllel végzünk. Itt lehetőség van különböző koncentrációjú anyag választására, ami a kezelés hosszát befolyásolja.
A kezelést minden alkalommal fluoridos géllel fejezzük be, az esetleges érzékenység megelőzésére. Tudni kell, hogy a fehérített fogak idővel vissza „sötétedhetnek” , ilyenkor a kezelések újra elvégezhetők.

Fogékszerek

A leggyakrabban keresett és kért ékszer kedvező ára miatt a Skyce fogékszer, de gyakorlatilag szinte bármilyen ékszer a fogra helyezhető . A fogékszer beragasztása a kompozit tömés ragasztási technikájához hasonlít.
A Skyce fogékszer kristályüvegből készített üvegkristály csiszolat – 1,8 mm és – 2,5 mm átmérő nagyságban állnak rendelkezésre – „Crystal” víztisztán átlátszó és – „Saphire Blue” kék színben.

Fontos, hogy tudjuk:
a fogékszer felragasztása a fogzománcot nem károsítja – a felragasztott fogékszer bármikor eltávolítható, – több hónapos viselés után a fogékszer rögzítettség spontán megszűnhet – a fogékszer véletlen lenyelése az egészséget nem veszélyezteti, a lenyelt ékszer természetes úton távozik.