[:hu]Fogpótlások[:de]Zahnersatz[:en]Dentures/prothesis[:]

[:hu]Attól függően , hogy páciensünk foghiánya mekkora mértékű – egy két fogra , vagy jóval többre terjed ki – többféle megoldást ajánlhatunk:

 1. inlay-k, héjak
 2. koronák
 3. hidak
 4. részleges kivehető fogpótlások
 5. kombinált fogpótlások
 6. teljes kivehető fogpótlások

Inlay-k
Olyan fogpótlások, amikor a fog koronájának csak egy részét pótoljuk . Ez akkor lehetséges, amikor a fog csak olyan mértékben károsodott, hogy szerkezete még elég erős ahhoz, hogy a hozzáragasztott struktúrákat megtartsa.

Az inlay gyakorlatilag egy, a fogorvos lenyomata alapján ,a fogtechnikus által készített tömés, melyet aztán a fogorvos ragaszt a foghoz. Többfajta inlay-t készítünk : Aranyinlay, Kerámia inlay , Kompozit inlay.

Héjak
Alapvetően esztétikai korrekcióra készítjük őket ( pl. frontfogak közötti nagyobb rés – diastema – zárására ) , de a frontfogak sérülésénél is választható alternatíva. Anyagát tekintve lehet porcelán és kompozit. A kész héjat a megsavazott zománcfelszínre ragasztjuk speciális ragasztóval. Ekészítési idejük kb. 3-5 nap.

Koronák
Olyan fogpótlások, amikor a fog koronáját pótoljuk . Ez akkor szükséges, amikor a fog már olyan mértékben károsodott, hogy szerkezete nem elég erős ahhoz, hogy a hozzáragasztott struktúrákat megtartsa . Ekkor készítünk un. borítókoronákat, amely során a fogat megfelelő formájúra preparáljuk – lecsiszoljuk -, hogy a készítendő borítókoronának elég helye legyen a fogívben, majd lenyomatot veszünk. Ezután fogtechnikus készíti el a fogpótlást, melyet a próbák után a fogra ragasztunk.

Anyaguk szerint mi a következő típusú koronákat készítjük:

Fémkerámia korona : ez lehet  Nikkel mentes fémötvözetre, aranyra vagy titánra égetett kerámia.
Cirkon korona :  A cirkónium oxid az az anyag, amelyet az orvostudomány más területein már régebb óta alkalmaznak sikerrel, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert. Segítségével rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek. A számítógép által megmintázott és kifaragott cirkon-váz 1500 C-fokon végzett szinterezési folyamat során éri el maximális szilárdságát, amely kb. 1200 Mpa. A cirkon szinterezés előtt merítéssel színezhető. Színezésre a teljes VITA színpaletta rendelkezésre áll. A szinterezési folyamat során a színezőanyag mélyen és véglegesen beleég a cirkonba, emiatt tudja  tökéletesen utánozni a pótolt fog színét , áttetszőségét, ami egy hagyományos fémkerámia korona esetén nehezen kivitelezhető.

Préskerámia korona ( all ceramic )

Ekészítési idejük kb. 5 nap.

Hidak
Olyan fogpótlások, amikor a fog koronáját és a hiányzó fogat/fogakat fix pótlással pótoljuk . Ez akkor szükséges / lehetséges, amikor a foghiány akkora kiterjedésű, hogy a hiányt határoló fogak még képesek a hiányzó fogak funkciójának fix pótlással való helyreállításából származó többlet terhelés elviselésére, anélkül, hogy a fogágy visszafordíthatatlan károsodást szenvedne . Ekkor készítünk un. hidakat, amely során a hiányt határoló fogat / fogakat megfelelő formájúra preparáljuk – lecsiszoljuk -, hogy a készítendő borítókoronának elég helye legyen a fogívben, majd lenyomatot veszünk. Ezután fogtechnikus készíti el a fogpótlást, melyet a próbák után a fogra ragasztunk.

Anyaguk szerint mi a következő típusú hidakat készítjük:

Fémkerámia híd :  ez lehet  Nikkel mentes fémötvözetre, aranyra vagy titánra égetett kerámia

Cirkónium   híd :  A cirkónium oxid az az anyag, amelyet az orvostudomány más területein már régebb óta alkalmaznak sikerrel, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert. Segítségével rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek. A számítógép által megmintázott és kifaragott cirkon-váz 1500 C-fokon végzett szinterezési folyamat során éri el maximális szilárdságát, amely kb. 1200 Mpa. A cirkon szinterezés előtt merítéssel színezhető. Színezésre a teljes VITA színpaletta rendelkezésre áll. A szinterezési folyamat során a színezőanyag mélyen és véglegesen beleég a cirkonba, emiatt tudja  tökéletesen utánozni a pótolt fog színét , áttetszőségét, ami egy hagyományos fémkerámia korona esetén nehezen kivitelezhető.

Elkészítési idejük kb. 5 nap.

Részleges kivehető fogpótlások
Készítése akkor kerül szóba, amikor a páciens már nem rendelkezik a hídpótlás készítéséhez elegendő és / vagy megfelelő elhelyezkedésű foggal , és az implantátumos, vagy kombinált fogpótlás valamilyen ok miatt nem kivitelezhető alternatíva. Ebben az esetben a fogak preparálására nincs szükség, de ha az eset úgy kívánja a meglévő fogakba tömés, esetleg kapocstartó korona készítése ajánlott lehet. Maga a lemezes fogpótlás a meglévő fogakhoz kapoccsal van rögzítve és a nyálkahártyán támaszkodik.
A részleges kivehető lemezes fogpótlás 3 fajtáját készítjük:

Hagyományos, akril lemezes, drótkapcsos protézis
Fémlemezes protézis
Valplast, rugalmas részleges protézis

A fogsorokba keményműanyag műfogak kerülnek ( IVOCLAR ), de lehetőség van porcelán fogak beépítésére is.

Kombinált fogpótlások
Készítése akkor kerül szóba, amikor a páciens már nem rendelkezik a hídpótlás készítéséhez elegendő és / vagy megfelelő elhelyezkedésű foggal, implantátummal , és a hídpótlás valamilyen ok miatt nem kivitelezhető alternatíva, viszont a részleges lemezes pótlásnál esztétikusabb és funkcióstabilabb pótlásra vágyik a páciens. Ebben az esetben a fogak preparálására is szükség van, azokat a korona-hídpótlásokhoz hasonlóan kell előkészíteni.

Maga a pótlás 2 részből áll, a fix rész tartalmazza a koronákon kívül a finommechanikai rögzítő elemet, mely részt a munkafolyamat végén a fogakra cementezéssel rögzítünk. A másik, kivehető rész tartalmazza a műfogakat, az alaplemezt, ami a nyálkahártyán támaszkodik és a finommechanikai rögzítő elem házát, amibe az abba pontosan beleillő rögzítő elem a kivehető rész behelyezésekor belepattan, így rögzítve a kivehető részt. A finommechanikai rögzítő elemek lehetnek gömbretenciós formájúak ( OTCAP ) , csúsztatók ( PRECI ) és sínek, illetve ezek kombinációi.

A kombinált fogpótlások egy speciális formája az implantátumokra készített un. overdenture . Ilyen esetben az implantátumokra nem borítókoronákat és valamilyen kombinált lemezt készítünk, hanem egy speciális sínt amely a finommechanikai rögzítő elemeket is tartalmazza. Erre „pattan” rá az a protézis, ami tartalmazza a finommechanikai rögzítő elemek házát, így kitűnően rögzítve a fogsort.[:de]

Kronen-Brücken

Aufgabe einer Krone ist es, den Zahn ( ästetisch und funktional ) wiederherzustellen und dadurch lange zu erhalten. Für Kronen entscheiden wir , wenn ausgedehnte Teile eines Zahnes total zerstört sind. Brücken dienen dem Ersatz verlorene Zähne.

Der Vorteil von Kronen und Brücken ist, dass diese vom Patienten wie eigene Zähne empfunden werden, nicht wie Zahnersatz. Mit Hilfe der Brücke wird die Kaufähigkeit ,die Ästhetik und die Sprachfunktion wiederhergestellt. Die Kauflächen, die Form und die Farbe des Zahnes kann man genau wieder aufbauen. Es ist auch bequem, weil der Zahnarzt die Brücke/Krone fest zementiert. Die Haltbarkeit von Kronen und Brücken ist exzellent ( 10-15-20 Jahre). Derartig lange Nutzungsperioden sind im medizinischen Bereich selten.

Um einen Zahn mit einer Krone ersetzen zu können, muss der Zahn präpariert werden, das heißt ein Teil der Hartsubstanz wird entfernt. Wir formen den Zahnstumpf ab, um vom Zahntechniker die Krone oder Brücke anfertigen zu lassen. Die Präparation wird unter lokaler Anästhesie oder in Narkose durchgeführt.

Brücken können nicht nur auf Zähnen, sondern auch auf Implantaten oder kombiniert auf beiden Pfeilertypen befestigt werden.

Wir fertigen verschiedene Arten von Kronen und Brücken:

Metallkeramik Krone / Brücke

Auf einer geeigneten Metall-Legierung wird Keramikmasse aufgebrannt.

Die Metall-Legierung kann :

nicht Edel Metall Legierung,

Gold Legierung und

Titan sein.

Wir arbeiten mit Metall-Legierung Remanium C aus Deutschland ( natürlich Nikkelfrei ) , mit Goldlegierung El Sa Bio Mk 86 ( A ) und mit dem Titan System von Vita (D) . Die Keramik sind Finesse (USA), Creation (CH),Vision A (A) und Vitatitan (D).

Vollkeramik Krone / Brücke

Wir fertigen Voll-Keramik Kronen von Finesse (USA) und Vision A (A) , Zirkonium Oxid Kronen und Procera Kronen.

Teilprothese, herausnehmbare Teilprothesen

Teilprothesen schlagen wir vor, wenn der Patient so viele Zähne verloren hat, dass er nicht mehr mit festsitzendem Zahnersatz versorgt werden kann, also nicht genügend Verankerungsmöglichkeiten (auch Implantate sind nicht mehr möglich ) für eine Brücke bestehen.

Für Allergiepatienten ( Kunsstoffallergie : gegen Methyl Metakrylat und Benzoyl Peroxid ) haben wir spezielles Biokompatibiles MMA un Benzoyl Peroxid freie Stoff zu Verfügung ( PURAN ) .

Wir fertigen 3 Arten von Teilprothesen:

Die einfache Kunststoff-Teilprothese mit Metall oder Kuststoffklammer. Ihr Nachteil ist, dass bei längerem das Zahnbett der Restzähne zerstört wird. In meisten Fällen fertigen wir sie als Provisorium.

Die Modellgussprothese besteht aus einer mundbeständigen Nichtedelmetall-Legierung. Sie ist durch Klammern an den Restzähnen verankert und auf diesen Zähnen abgestützt. Diese Klammern sind leider bei den Frontzähnen sichtbar. Um die Restzähne nicht zu schädigen, formen wir die Modellgussprothese so, dass das Zahnfleisch um die Restzähne unbedeckt bleibt.

Die kombinierte Teilprothese .Hier werden Verbindungselemente – die an festsitzender Zahnersatz schließen ( Brücke ,Schiene ), mit einer Modellgussprothese kombiniert. Die Verbindungselemente ( Z.B. OtCap ) verbinden Restzähne mit der Prothese und sorgen dafür, dass die Prothese gut hält und den Kaudruck auf die noch vorhandenen Restzähne überträgt. Bei einer kombinierten Prothese müssen in meisten Fällen alle verbliebenen Zähne überkront werden, um diese speziellen Verbindungselemente aufnehmen zu können. Diese Prothese bietet deutlich mehr Kaukomfort und eine bessere Ästhetik. Der Patient ist nicht als Zahnersatzträger erkennbar, und die Prothese ist sicher verankert. Sie bietet das Maximum an Komfort, das mit einer Teilprothese zu erreichen ist.

Vollprothese

Unter Vollprothese versteht man die Versorgung von zahnlosen Kiefer mit herausnehmbarem Zahnersatz. Unser Ziel ist die kaufunktionelle, ästhetische und phonetische Rehabilitation der zahnlosen Patienten .

Zum Halt der Vollprothese tragen physikalische Phänomene bei (Saugwirkung), aber auch aktive Kräfte (Muskulatur) wirken mit. Der Halt einer Prothese beruht auf anatomischen Strukturen und auf von uns ausgeformten Prothesenrändern. Durch Abdichtung der Ränder gegenüber der Schleimhaut entsteht beim Einsetzen der Prothese ein Unterdruck zwischen Prothesenbasis und Kieferschleimhaut, der für den Prothesenhalt verantwortlich ist. Außerdem sind Adhäsionskräfte wirksam ( zwischen Schleimhaut und Prothese), die ohne den Speichelfilm nicht zustande kommen. Der Speichel funktioniert da wie ein Abdichtungsmaterial. Künstliche Haftmittel können die Adhäsion zwischen Prothese und Schleimhaut verbessern. Beim Halt der Vollprothese spielt noch die den Mund umgebende Muskulatur eine sehr wichtige Rolle. Der Patient lernt, die Prothese mit seiner Muskulatur festzuhalten und unbewusst zu stabilisieren.

Da braucht man also ein wenig Geduld, um mit Vollprothese umgehen zu lernen.

Die Volllprothesen bestehen aus einem rosafarbenen Kunststoff , der mit Kunststoffzähnen versehen wird. Wir arbeiten mit der Kuststoffmaterialen von Firma Ivoclar.

Für Allergiepatienten ( Kunsstoffallergie: gegen Methyl Metakrylat und Benzoyl Peroxid ) haben wir spezielles biokompatibles MMA un Benzoyl Peroxid freie Stoff zu Verfügung ( PURAN ).

[:en]

Crowns

A dental crown is a tooth-shaped „cap” that is placed over a tooth – covering the tooth to restore its shape and size, strength, and/or to improve its appearance.

The crowns, when cemented into place, fully encase the entire visible portion of a tooth that lies at and above the gum line.

why is a dental crown needed?

A dental crown may be needed when at least one of the following occurs:

 • To protect a weak tooth (for instance, from decay) from breaking or to hold together parts of a cracked tooth
 • To restore an already broken tooth or a tooth that has been severely worn down
 • To cover and support a tooth with a large filling when there isn’t a lot of tooth left
 • To hold a dental bridge in place
 • To cover misshaped or severely discoloured teeth
 • To cover a dental implant

what types of crown materials are available?

Permanent crowns can be either all metal, porcelain-fused-to-metal, all resin, or all ceramic.

Metals used in crowns include gold alloy, other alloys (for example, palladium) or a base-metal alloy (for example, nickel or chromium). Compared with other crown types, less tooth structure needs to be removed with metal crowns, and tooth wear to opposing teeth is kept to a minimum. Metal crowns withstand biting and chewing forces well and probably last the longest in terms of wear down. Also, they rarely chip or break. The metallic color is the main drawback. Metal crowns are a good choice for out-of-sight molars.

Porcelain-fused-to-metal dental crowns can be colour matched to your adjacent teeth (unlike the metallic crowns). However, more wear to the opposing teeth occurs with this crown type compared with metal or resin crowns. The crown’s porcelain portion can also chip or break off. Next to all-ceramic crowns, porcelain-fused-to-metal crowns look most like normal teeth. However, sometimes the metal underlying the crown’s porcelain can show through as a dark line, especially at the gum line and even more so if your gums recede. These crowns can be a good choice for front or back teeth.

All-porcelain dental crowns provide the best natural colour match than any other crown type and may be more suitable for people with metal allergies. However, they are not as strong as porcelain-fused-to-metal crowns and they wear down opposing teeth a little more than metal or resin crowns. All-ceramic crowns are a good choice for front teeth.

what steps are involved in preparing a tooth for a crown?

Preparing a tooth for a crown usually requires two visits – the first step involves examining and preparing the tooth, the second visit involves placement of the permanent crown.

Examining and preparing the tooth. At the first visit, our dentist may take a few x-rays to check the roots of the tooth receiving the crown and surrounding bone. If the tooth has extensive decay or if there is a risk of infection or injury to the tooth’s pulp, a root canal treatment may first be performed.

Before the process of making your crown is begun, our dentist will anesthetize your tooth and the gum tissue around the tooth. Next, the tooth receiving the crown is filed down along the chewing surface and sides to make room for the crown. The amount removed depends on the type of crown used. (If, on the other hand, a large area of the tooth is missing our dentist will use filling material to „build up” the tooth enough to support the crown.

After reshaping the tooth, our dentist will use impression paste or putty to make an impression of the tooth to receive the crown. Impressions of the teeth above and below the tooth to receive the dental crown will also be made to make sure that the crown will not affect your bite.

The impressions are sent to our dental laboratory where the crown will be manufactured. The crown is usually returned to our dentist’s office in less then a week. If your crown is made of porcelain, our dentist and you will choose the shade that most closely matches the colour of your neighbouring teeth.

Receiving the permanent dental crown. At your second visit, our dentist will check the fit and colour of the permanent crown. If everything is acceptable, a local anesthetic will be used to numb the tooth and the new crown is permanently cemented in place.

how should i care for my temporary dental crown?

Because temporary dental crowns are just that – a temporary fix until a permanent crown is ready, most dentists suggest that a few precautions be taken with your temporary crown. These include:

Avoid sticky, chewy foods (for example, chewing gum, caramel), which have the potential of grabbing and pulling off the crown.

Minimize use of the side of your mouth with the temporary crown. Shift the bulk of your chewing to the other side of your mouth.

Avoid chewing hard foods (such as raw vegetables), which could dislodge or break the crown.

Slide flossing material out-rather than lifting out-when cleaning your teeth. Lifting the floss out, as you normally would, might pull off the temporary crown.

what problems could develop with a dental crown?

Discomfort or sensitivity. Your newly crowned tooth may be sensitive immediately after the procedure as the anesthesia begins to wear off. If the tooth that has been crowned still has a nerve in it, you may experience some hot and cold sensitivity. Your dentist may recommend that you brush your teeth with a toothpaste designed for sensitive teeth. Pain or sensitivity that occurs when you bite down usually means that the crown is too high on the tooth. If this is the case, call our dentist. He or she can easily fix this problem.

Chipped crown. Crowns made of all porcelain can sometimes chip. If the chip is small, a composite resin can be used to repair the chip with the crown remaining in your mouth. If the chipping is extensive, the crown may need to be replaced.

Loose crown. Sometimes the cement washes out from under the crown. Not only does this allow the crown to become loose, it allows bacteria to leak in and cause decay to the tooth that remains. If your crown feels loose, contact us.

Crown that falls off. Sometimes crowns fall off. Usually this is due to an improper fit or a lack of cement. If this happens, clean the crown and the front of your tooth. You can replace the crown temporarily using dental adhesive or temporary tooth cement that is sold in stores for this purpose. Contact us immediately. Our dentist will give you specific instructions on how to care for your tooth and crown for the day or so until you can be seen for an evaluation. Our dentist may be able to re-cement your crown in place; if not, a new crown will need to be made.

Allergic reaction. Because the metals used to make crowns are usually a mixture of metals, an allergic reaction to the metals or porcelain used in crowns is extremely rare.

Dark line on crowned tooth next to the gum line. A dark line next to the gum line of your crowned tooth is normal, particularly if you have a porcelain-fused-to-metal crown. This dark line is simply the metal of the crown showing through.

how long do dental crowns last?

On average, dental crowns last between 5 and 15 years. The life span of a crown depends on the amount of „wear and tear” the crown is exposed to, how well you follow good oral hygiene practices, and your personal mouth-related habits (you should avoid such habits as grinding or clenching your teeth, chewing ice, biting your fingernails and using your teeth to open packaging).

does a crowned tooth require any special care?

While a crowned tooth does not require any special care, remember that simply because a tooth is crowned does not mean the underlying tooth is protected from decay or gum disease. Therefore, continue to follow good oral hygiene practices, including brushing your teeth at least twice a day and flossing once a day-especially around the crown area where the gum meets the tooth.

Dentures

Partial denture

When the gap is too big for a bridge when can make a partial denture. This is removable and is kept in place by some of your own teeth. The false teeth are attached to a metal plate and can be made from porcelain or plastic.

Combined denture

A combination of implants and dentures. The implants provide a fixed base for fixed false teeth and or removable dentures. This is much the most effective and best cosmetic solution.

Complete denture

In the case where it is not possible to implant or the patient does not want implants we can provide the traditional dentures. The lack of fixing makes these prone to slip out and are only 10% as strong as real teeth.

[:]