H-8800 Nagykanizsa Csengery u. 8. / Telefon: +36 93 318-887 / +36 30 946-7922 / Fax: +36 93 318-887 / Email: info@madedent.hu Online bejelentkezés, időpont foglalás
Open
X

Fogpótlások.

Attól függően , hogy páciensünk foghiánya mekkora mértékű – egy két fogra , vagy jóval többre terjed ki – többféle megoldást ajánlhatunk:

  1. inlay-k, héjak
  2. koronák
  3. hidak
  4. részleges kivehető fogpótlások
  5. kombinált fogpótlások
  6. teljes kivehető fogpótlások

Inlay-k
Olyan fogpótlások, amikor a fog koronájának csak egy részét pótoljuk . Ez akkor lehetséges, amikor a fog csak olyan mértékben károsodott, hogy szerkezete még elég erős ahhoz, hogy a hozzáragasztott struktúrákat megtartsa.

Az inlay gyakorlatilag egy, a fogorvos lenyomata alapján ,a fogtechnikus által készített tömés, melyet aztán a fogorvos ragaszt a foghoz. Többfajta inlay-t készítünk : Aranyinlay, Kerámia inlay , Kompozit inlay.

Héjak
Alapvetően esztétikai korrekcióra készítjük őket ( pl. frontfogak közötti nagyobb rés – diastema – zárására ) , de a frontfogak sérülésénél is választható alternatíva. Anyagát tekintve lehet porcelán és kompozit. A kész héjat a megsavazott zománcfelszínre ragasztjuk speciális ragasztóval. Ekészítési idejük kb. 3-5 nap.

Koronák
Olyan fogpótlások, amikor a fog koronáját pótoljuk . Ez akkor szükséges, amikor a fog már olyan mértékben károsodott, hogy szerkezete nem elég erős ahhoz, hogy a hozzáragasztott struktúrákat megtartsa . Ekkor készítünk un. borítókoronákat, amely során a fogat megfelelő formájúra preparáljuk – lecsiszoljuk -, hogy a készítendő borítókoronának elég helye legyen a fogívben, majd lenyomatot veszünk. Ezután fogtechnikus készíti el a fogpótlást, melyet a próbák után a fogra ragasztunk.

Anyaguk szerint mi a következő típusú koronákat készítjük:

Fémkerámia korona : ez lehet  Nikkel mentes fémötvözetre, aranyra vagy titánra égetett kerámia.
Cirkon korona :  A cirkónium oxid az az anyag, amelyet az orvostudomány más területein már régebb óta alkalmaznak sikerrel, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert. Segítségével rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek. A számítógép által megmintázott és kifaragott cirkon-váz 1500 C-fokon végzett szinterezési folyamat során éri el maximális szilárdságát, amely kb. 1200 Mpa. A cirkon szinterezés előtt merítéssel színezhető. Színezésre a teljes VITA színpaletta rendelkezésre áll. A szinterezési folyamat során a színezőanyag mélyen és véglegesen beleég a cirkonba, emiatt tudja  tökéletesen utánozni a pótolt fog színét , áttetszőségét, ami egy hagyományos fémkerámia korona esetén nehezen kivitelezhető.

Préskerámia korona ( all ceramic )

Ekészítési idejük kb. 5 nap.

Hidak
Olyan fogpótlások, amikor a fog koronáját és a hiányzó fogat/fogakat fix pótlással pótoljuk . Ez akkor szükséges / lehetséges, amikor a foghiány akkora kiterjedésű, hogy a hiányt határoló fogak még képesek a hiányzó fogak funkciójának fix pótlással való helyreállításából származó többlet terhelés elviselésére, anélkül, hogy a fogágy visszafordíthatatlan károsodást szenvedne . Ekkor készítünk un. hidakat, amely során a hiányt határoló fogat / fogakat megfelelő formájúra preparáljuk – lecsiszoljuk -, hogy a készítendő borítókoronának elég helye legyen a fogívben, majd lenyomatot veszünk. Ezután fogtechnikus készíti el a fogpótlást, melyet a próbák után a fogra ragasztunk.

Anyaguk szerint mi a következő típusú hidakat készítjük:

Fémkerámia híd :  ez lehet  Nikkel mentes fémötvözetre, aranyra vagy titánra égetett kerámia

Cirkónium   híd :  A cirkónium oxid az az anyag, amelyet az orvostudomány más területein már régebb óta alkalmaznak sikerrel, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert. Segítségével rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek. A számítógép által megmintázott és kifaragott cirkon-váz 1500 C-fokon végzett szinterezési folyamat során éri el maximális szilárdságát, amely kb. 1200 Mpa. A cirkon szinterezés előtt merítéssel színezhető. Színezésre a teljes VITA színpaletta rendelkezésre áll. A szinterezési folyamat során a színezőanyag mélyen és véglegesen beleég a cirkonba, emiatt tudja  tökéletesen utánozni a pótolt fog színét , áttetszőségét, ami egy hagyományos fémkerámia korona esetén nehezen kivitelezhető.

Elkészítési idejük kb. 5 nap.

Részleges kivehető fogpótlások
Készítése akkor kerül szóba, amikor a páciens már nem rendelkezik a hídpótlás készítéséhez elegendő és / vagy megfelelő elhelyezkedésű foggal , és az implantátumos, vagy kombinált fogpótlás valamilyen ok miatt nem kivitelezhető alternatíva. Ebben az esetben a fogak preparálására nincs szükség, de ha az eset úgy kívánja a meglévő fogakba tömés, esetleg kapocstartó korona készítése ajánlott lehet. Maga a lemezes fogpótlás a meglévő fogakhoz kapoccsal van rögzítve és a nyálkahártyán támaszkodik.
A részleges kivehető lemezes fogpótlás 3 fajtáját készítjük:

Hagyományos, akril lemezes, drótkapcsos protézis
Fémlemezes protézis
Valplast, rugalmas részleges protézis

A fogsorokba keményműanyag műfogak kerülnek ( IVOCLAR ), de lehetőség van porcelán fogak beépítésére is.

Kombinált fogpótlások
Készítése akkor kerül szóba, amikor a páciens már nem rendelkezik a hídpótlás készítéséhez elegendő és / vagy megfelelő elhelyezkedésű foggal, implantátummal , és a hídpótlás valamilyen ok miatt nem kivitelezhető alternatíva, viszont a részleges lemezes pótlásnál esztétikusabb és funkcióstabilabb pótlásra vágyik a páciens. Ebben az esetben a fogak preparálására is szükség van, azokat a korona-hídpótlásokhoz hasonlóan kell előkészíteni.

Maga a pótlás 2 részből áll, a fix rész tartalmazza a koronákon kívül a finommechanikai rögzítő elemet, mely részt a munkafolyamat végén a fogakra cementezéssel rögzítünk. A másik, kivehető rész tartalmazza a műfogakat, az alaplemezt, ami a nyálkahártyán támaszkodik és a finommechanikai rögzítő elem házát, amibe az abba pontosan beleillő rögzítő elem a kivehető rész behelyezésekor belepattan, így rögzítve a kivehető részt. A finommechanikai rögzítő elemek lehetnek gömbretenciós formájúak ( OTCAP ) , csúsztatók ( PRECI ) és sínek, illetve ezek kombinációi.

A kombinált fogpótlások egy speciális formája az implantátumokra készített un. overdenture . Ilyen esetben az implantátumokra nem borítókoronákat és valamilyen kombinált lemezt készítünk, hanem egy speciális sínt amely a finommechanikai rögzítő elemeket is tartalmazza. Erre „pattan” rá az a protézis, ami tartalmazza a finommechanikai rögzítő elemek házát, így kitűnően rögzítve a fogsort.