H-8800 Nagykanizsa Csengery u. 8. / Telefon: +36 93 318-887 / +36 30 946-7922 / Fax: +36 93 318-887 / Email: info@madedent.hu Online bejelentkezés, időpont foglalás
Open
X

Implantológia.

A fogászati implantáció /beültetés/ világszerte jól bevált eljárás az elveszített fogak pótlására. Alkalmazásával szükségtelenné válik a kivehető pótlás és lehetővé válik rögzített, beragasztott hidak készítése akkor is, ha a páciens egyébként teljesen fogatlan.
A beültetéses fogpótlás alapja és fő alkotó eleme az un. csontintegráción alapuló implantátum. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem egyszerűen befogadja a titán rögzítő részt, hanem az összenő a csonttal.

Milyen esetekben ajánlott az implantációs rendszer alkalmazása?

1. Amikor a betegnek egyetlen foga hiányzik és a fogsora egyébként ép, így az implantátum és a ráhelyezett korona alkalmas a hiányzó fog pótlására.
2. Amikor a páciens kivehető protézist visel. A behelyezett implantátumok segítségével a kivehető fogsor hatásosabban rögzíthető, stabilizálható. Ez különösen teljes alsó fogsornál nagy segítség.

3. Amikor a páciens nem kíván, vagy nem tud kivehető pótlást viselni..

 
A beültetés folyamata a következő:
Az első lépés a fizikális vizsgálat.

Ezt követi a Computer Tomograph ( CT ) vizsgálat, melyet rendelőnkben azonnal el tudunk készíteni. A friss eredményeket egy speciális program segítségével, számítógépen értékeljük. Elkészítjük a vizsgált személy 3 dimenziós modelljét is. A  Ct felvétel előnye, szemben minden más egyéb rtg. vizsgálattal, hogy milliméter pontos képét kapjuk meg a vizsgált területnek, ami a pontos tervezés alapköve.
A fenti vizsgálatok alapján eldönthető, hogy az implantáció biztonsággal sikeresen elvégezhető e.

Elkészítjük az összes lehetséges variáció tervét és költségvetését, ami alapján a páciensünk kiválasztja a számára minden szempontból legmegfelelőbbet.
A beavatkozást végezhetjük lokális érzéstelenítésben és altatásban is.
Az implantátum beültetése nálunk, az esetek nagy részében feltárás nélkül, a fogínyen keresztül végzett fúrással történik, minimális vérzéssel. A megfelelő hossz elérése után, fiziológiás sóoldattal a csatornát átmossuk, majd az implantátumot betekerjük a helyére. Egyes esetekben fúrás nélkül oldjuk meg a beültetést, amikor is lézerrel lyukasztjuk át a fogínyt, majd ultrahangos készülékkel preparáljuk a csontot.

A beültetett implantátumokról lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus 5-10 munkanap alatt elkészíti a végleges pótlást, amit az implantátumokra cementezve rögzítünk.

Az elkészült pótlás fokozottabb szájápolást és először fél, majd évenkénti kontrollt igényel, ami a megfelelő szájhigiénia mellett, a garancia fontos feltétele is.

Az egyfázisú implantátum főbb tulajdonságai

Az egyfázisú implantátumoknál a csontba kerülő testrész és a szájüregbe kerülő fejrész egységet alkot. Az implantátum önvágó csavarmenetekkel rendelkezik. A becsavarás során a csont a rugalmassági tartományán belül kerül kompresszió alá, így nem roncsolódik, szorosan körülfogja az implantátumot, így rés, melybe a kötőszövet belenőhetne, nem marad. A szövetkárosítás nélküli, egyenletes kompressziós hatás az, ami ezt az implantátumot a többi implantátum fajtától megkülönbözteti. Az implantátumok titánötvözetből ( TiAl6V4 ), hideg megmunkálással készülnek, utólagos érdesítéssel megnövelt felületük jó tapadást biztosít a csontszövet számára.

Ilyen implantátum:

  • KSI Bauer kompressziós csavarimplantátumok: www.ksi-bauer-schraube.de
  • KOS Dr.Ihde Dendal kompressziós csavarimplantátumok: www.implant.com

A kétfázisú implantátumoknál a csontba kerülő testrész és a szájüregbe kerülő fejrész külön darabok, melyeket aztán csavarral rögzítünk egymáshoz. A test és a fej egymásba illeszkedő része 3-6 szögletű, ami a két rész egymáshoz képest történő elfordulását akadályozza meg.
Az implantátumok ötvözetlen titánból, hideg megmunkálással készülnek. Utólagos érdesítéssel megnövelt felületük – történhet például alumínium oxid por szórásával – jó tapadást biztosít a csontszövet számára. A bioinert tulajdonság biztosítéka, az oxidbevonat vastagítása, kémiai utókezeléssel, a passziválással történik.

A kétfázisú implantátum beültetése

Rendelőnkben leggyakrabban feltárás nélkül végezzük a beültetést, amiben a 3 dimenziós CT felvétel van nagy segítségünkre. Lézerrel hatolunk át pontszerűen a fogínyen a csontig, majd vagy hagyományos fúróval, vagy ultrahangos sebészi készülékkel (ez forgó mozgás nélkül fúrja, vágja a csontot s, emiatt teljesen biztonságos a lágyszövetekhez  – idegek, erek -) alakítjuk ki a szükséges furatot. Ennek elkészülte után nyomaték kulccsal hajtjuk be az implantátumot a helyére.

A megfelelő gyógyulási idő után ( 4-12 hét ) kerülhet sor a 2. fázisra , az implantátum felszabadítására. Ekkor az implantátum fejét lézerrel a fogínyt körkörösen kimetsszük , így az implantátum fejét szabaddá tesszük . A lézernek köszönhetően a seb nem vérzik és így rögtön lenyomatot vehetünk,  majd a gyógyulási csavar helyett ínyformázót helyezünk be 1 hétre. Ezután készíthetjük el a fogpótlást, aminek elkészítési ideje 5-10 munkanap.

2 fázisú implantátumaink:

  • ITI Straumann SLA-SLActive-Roxolid Implantátumok: www.straumann.com
  • CenterPulse implantátumok: www.zimmerdental.de
  • Axiom implantátumok: www.anthogyr.com
  • STO,SSO stb. Dr.Ihde implantátumok: www.implant.com
  • Implant Direkt implantátumok: www.implantdirekt.com
  • DenTi Implantátumok: www.dentisystem.hu