H-8800 Nagykanizsa Csengery u. 8. / Telefon: +36 93 318-887 / +36 30 946-7922 / Fax: +36 93 318-887 / Email: info@madedent.hu Online bejelentkezés, időpont foglalás
Open
X

Kérdések és Válaszok.

Bizony, 2-4 óra is eltelhet, amíg az érzéstelenség elmúlik.
Maga a tömés, amikor Ön kiszáll a székből már teljesen megkötött , kész van, s amennyiben nem kapott érzéstelenítést, akár rághat is rajta. Amennyiben kapott érzéstelenítőt, az érzéstelenség teljes elmúltásáig nem ajánlott étkezni, mert elharaphatja saját nyelvét, ajkát. Inni szabad.
Ha nem érzéstelenítésben ragasztottuk be, akkor már fél-egy óra múlva kipróbálhatjuk új fogunkat. Javasoljuk a fokozatos terhelést, előbb puhább ételeket próbáljunk meg enni, s ha ezek már jól mennek, akkor jöhetnek a keményebb ételek, mint pl. a steak. A megszokási idő itt is az egyéni érzékenységtől függően pár órától, akár néhány hétig is terjedhet.
Az új kivehető fogsor megszokása, különösen, ha először készült ilyen, nagy türelmet igénylő feladat hisz a rágás során keletkező erőket, ami eddig a fogak között oszlott el, most a fogínynek kell elviselni. Ez pedig nem bír annyit, mint a fog, csak körülbelül a tizedét, tehát kisebb erővel tudnak majd rágni. Ezt nehezíti még , hogy aszimmetrikus rágáskor a fogsor megbillenhet, így a páciensnek meg kell tanulnia egyszerre mind a két oldalon rágni. Természetesen, a megszokási idő itt is az egyéni érzékenységtől függően változik , s sokaknak gyorsan megy, de az esetek egy részében , az előzőek miatt ez itt egy elhúzódóbb, az első fogsor esetén, akár 6 hónapot is igénybevevő folyamatra is lehet, míg a páciens egy jó ízűt tud enni az új fogsorral.
Semmiképpen, se otthon reszelgesse! Keressen fel minket, és a fogorvos pár perc alatt korrigálja a kívánt részt.
Az idő múlásával az álcsontok sorvadnak, ez természetes folyamat. Ilyenkor a páciens úgy érzi, kitágult a fogsora , ami persze nem igaz, hisz nem a fogsor tágult ki, hanem az állcsontok „mentek össze” .Keressen fel minket, és a fogorvos pár perc alatt alábéleli a fogsort.
Sajnos igen, de ez azért nem szükségszerű. Mindannyian más és más érzékenységgel , fájdalomküszöbbel rendelkezünk. A kezelés alatt a fájdalomérzetet az érzéstelenítővel kikapcsoljuk, de a fogunk azért emlékszik rá, hogy mit tettünk vele. Átmeneti érzékenység , fájdalom lehetséges, de ha ez tartósan fenn áll, esetleg fokozódik, akkor forduljon fogorvosához.
Ez főleg attól függ, hogy mikor és mitől kezdett el fájni.
Amennyiben valamilyen külső inger, mint például csokoládé, vagy egy korsó hideg sör váltja ki a hirtelen fájdalmat, s ez amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is múlik el, úgy kerüljük az erős ingereket, s minnél hamarabb tömessük be lyukas fogunkat.
Előfordulhat, hogy az előbbi pontban leírtakhoz hasonló jellegű fájdalmat nem egy szuvas fog okozza, hanem a fognyak kopása. Miután azt már nem védi a fogzománc, az így kialakult fognyaki érzékenység okozza a fájdalmat. Gyakran az erős és helytelen irányú fogmosási technika az ok. Sajátítsuk el a helyes, körkörös mozgású fogkefe használatot, s probáljuk meg valamely sensitiv családhoz tartozó fogkrém használatát. Ha ez néhány hónap alatt nem hoz eredményt, s a fájdalom már nagyon zavaró, úgy a kikopott fognyakat ugyanúgy töméssel kell ellátni, mintha az lyukas lenne.
Ha a korábbiakban leírt ingerek hatására kialakult fájdalom nem múlik el gyorsan, hanem a fájdalom tartósan gyötör, főleg ha éjszakai nyugalmunkat zavarja meg, úgy szinte biztosak lehetünk, hogy a fogszuvasodás elérte a fogbélkamrát, s úgynevezett pulpitiszes roham gyötör minket. Klasszikus népi gyógymód szerint befőzési szalicilt kell a lyukas fogba helyezni. Ez nem valószínű, hogy segít, esetleg felmarhatjuk az ínyünket is. Néha segít valamilyen mentolos cukorka szopogatásának hűsítő hatása. Fájdalom csillapítókat csak kb. 6 óránként javalt fogyasztani.
Ha a fájdalmat hideg inger nem, hanem csak meleghatás vagy nyomóhatás váltja ki, már sokkal nagyobb a baj. A gyulladás előrehaladottabb állapotban van, s ráterjedt már a fog tartó- szerkezetére is. Innentől kezdve bármelyik nap előfordulhat, hogy a fog mellett az íny alaposan fel is dagad. A kezdeti órákban, ha valamilyen hideg külső borogatás alkalmazunk (pl.: fagyasztott borsóval töltött neylon, hideg tejeszacskó, stb.), úgy nagy mértékben csökkenthetjük a duzzanat mértékét és fájdalmainkat.
Néhányan még ezeket a nehéz napokat is elviselik fogorvosi beavatkozás nélkül. Szervezetükben a foggyökerek csúcsán idozített bombák, gócok alakulnak ki. Ezek idonként újra berobbannak, és súlyos gócbetegségeket okozhatnak.
Foghúzás után egy-két órával vegyen be egy szem fájdalomcsillapítót. Így a beavatkozás utáni közvetlen sebfájdalom elkerülheto. Normális esetben több fájdalomcsillapítóra nem lesz szüksége.
A foghúzás után közvetlenül nem szabad öblögetni és köpködni. Ellenkezo esetben elofordulhat, hogy a sebrol leeso vérömleny nyomán vérzés indul meg.
Amíg az érzéstelenítés tart, nem szabad ennie, ellenkező esetben komoly sérülést okozhat a saját szájában. Inni lehet, de az az elmélet, hogy a tömény szeszes ital fertőtlenít jelen esetben téves; sőt káros is, mert inkább a vérzést indítja meg. A fogeltávolítás után napokban különösen fontos a szájhigiéné fenntartása. Ha lehet, még többet kell fogat mosni, mint egyébként. Jó szolgálatot tesz, ha szájfertotleníto oldattal öblöget (persze nem közvetlenül a foghúzás után).
Ha gyulladt volt a fog illetve környezete, elofordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.
Ha ezeket a tanácsokat betartotta, nagy a valószínűsége, hogy rendben gyógyul. Sajnos komplikációk ennek ellenére elofordulhatnak. Ilyenkor keresse fel orvosát, és ne kísérletezzen a “népi” gyógymód széles palettájával.
Az altatás során a fogorvos 2 óra alatt kb. 5-6 hagyományos fogászati kezelés során elvégezhető munkát tud befejezni. Természetesen az altatás megszabadítja attól a feszültségtől, kellemetlenségtől, félelemtől melyet sokan a fogászati szék láttán éreznek.
A fogászati rendelőben végzett altatásra minden 70 évesnél fiatalabb páciens alkalmas, aki nem áll folyamatos orvosi kezelés alatt. Az enyhe magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség, tüdőbetegség nem akadály, ha a teherbírás egyébként jó. Súlyos szívbetegség, máj, vese, tüdőbetegség, inzulinnal kezelhető cukorbetegség, kórházi utókezelést igényelhet. Az egynapos sebészeti ellátás szakmai szabályai szerint ilyenkor csak kórházban végezhető altatás.
A kitöltött kérdőívből, és a személyes találkozás, vizsgálat tapasztalataiból az aneszteziológus döntése alapján kerülhet sor ritkán laborvizsgálatra, EKG vizsgálatra, vagy egyéb kivizsgálásra.
Fogínygyulladás, fogínyvérzés esetén ajánlott, természetesen az orvosi kezelés kiegészítésére

Fogínykezelés:

 • Fogmosás 3-4 percig
 • Kliostom, vagy Metronidasol, vagy Meridol kenőcs a gyulladt fogínyre kenni, s 15 percig rajtahagyni
 • Öblítés Chorsodyl szájöblítővel 1 percen keresztül
 • Fogmosás enyhén 1 percig

A fenti kezeléssort naponta 3-szor kell elvégezni.

Súlyosabb fogínygyulladás esetén orvosi rendelére, kiegészítésként Klion tabletta 3×1 szedése ajánlható.
A kezelés alatt alkoholt fogyasztani nem ajánlott!

A 3 legfontosabb dolog, amire az implantátummal rendelkezőknek figyelniük kell:

 • A fogíny gyulladás mentes legyen – ne vérezzen
 • A fogpótlás egyensúlya megmaradjon , ne billlegjen, egyenletesen lehessen terhelni
 • Minimum évente egyszer kontrolvizsgálatra jelentkezzen orvosánál

Miért?
A száj ápolása beültetés után

A beültetett fogpótlások élettartamát nagymértékben befolyásolja a szájhigiene. A szájüreg és a teljes fogazat gondos ápolása előfeltétele az eljárás sikerességének. Épp ezért az implantátummal rendelkező páciensnek a továbbiakban rendszeres ellenőrző vizsgálaton kell részt vennie. Különösen azért hangsúlyozzuk ezt, mert tapasztalatunk szerint a tünet- és panaszmentesség miatt a betegek erről rendszerint elfelejtkeznek, noha előfordulhat, hogy ezzel a beültetés tartós megmaradását veszélyeztetik.

A pótlás elkészítésével tehát az orvos munkája még nem ér véget. A dentálhigiénés munkánk fő területe a kész pótlás karbantartásának és gondozásának megtanítása. Ilyenkor bemutatjuk a helyes fogmosási technikákat az elkészült pótláson. Kiemeljük a hiba lehetőségeket, a nehezen tisztítható területek, így az imlantátum körkörös tisztításának, az alámosható területek – ha vannak ilyenek- tisztítási módozataira. Bemutatjuk az interdentális kefe, a kiegészítő dentálhigiénés berendezések használatát (szájzuhany, elektromos fogkefe). Nyomatékosan felhívjuk a figyelmét az időnkénti rendszeres professzionális, dentálhigiénés kezelések szükségességére és az évenkénti kontroll fontosságára. Külön kihangsúlyozzuk hogy bármilyen probléma, panasz vagy rendellenesség esetén soron kívül és azonnal jelentkezzen.

Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, hogy az évenkénti ellenőrzés és karbantartás a hosszú élettartam elérésében döntő szerepet játszik. Problémamentes esetben ez tehát főleg dentálhigienikusi munka. Egészen addig van ez így amíg szükségessé nem válik valamilyen sebészi vagy protetikai korrekció. Nagyon fontos, hogy ez időben történjen meg. A probléma, a betegség előjeleinek felismerését, főleg korai diagnosztizálását nem bízhatjuk a betegre. Erre a rendszeres kontroll az egyetlen korrekt megoldás. Például a fogkőeltávolitás kapcsán évente többször is találkozhatunk a beteggel, figyelemmel kísérhetjük az implantátum sorsát, felismerhetjük a problémákat jelző klinikai képeket, panaszokat. Az újramotiválás, az otthoni dentalhigienés tevékenység hatékonyságának ellenőrzése is nagyon lényeges. Előfordul, hogy a javasolt eszköz, tisztítási mód nem válik be. Ilyenkor új, hatékony metódust kell találni.

Fontos tudni: a hibátlanul elkészült munkához is évek múlva ugyan de előfordulhat, hogy hozzá kell nyúlni, akár műtétre is sor kerülhet. De, ami jó hír, hogy a beteg implanátum is gyógyítható. Semmiképp nem szabad abban a hitben hagyni betegünket, hogy a beültetéses pótlással soha semmilyen problémája nem lehet, de azt is tudnia kell, hogy ez is orvosolható!

Röviden összefoglalva:

 • Bármilyen kérdés, probléma merül fel, keressen fel minket!
 • Ha ilyen nincs, az első évben 6 havonta , utána legalább évente egyszer kontrolvizsgálatra jelentkezzen!
 • Fogínyvérzés esetén azonnal keressen fel minket!
 • A képződő fogköveket rendszeresen el kell távolítani!
 • Interdentális kefe és/vagy szájzuhany használata nagyon ajánlott, már-már kötelező!
 • Fluoros fogkrémek helyett, fogínyt kezelő fogkrémeket használjon ( Parodontax )!
 • Heti minimum 2-szeri Chorsodyl-os öblítés, de akár naponta is!

Az implantátumok körül fokozottabb szájápolás szükséges! A visszamaradt ételmaradék, plakk, képződő fogkő, cigarettafüstből kicsapódó korom és egyéb anyagok, a fogíny gyulladását okozhatják, mely hosszabb távon tasakképződéssel, ez pedig csontlebontódással jár. A fenti folyamatok a 22-es csapdája szerint egymást erősítik, így hosszú távon , megfelelő ápolás és kontrol nélkül az implantáumok elvesztését okozhatják !

A dohányzást a minimumra kell csökkenteni, mert az erős dohányzás, a füstben lévő anyagok éa a hő miatt az IMPLANTÁTUMOK elvesztéséhez is vezethet!!! ( Mellesleg a tüdejének is jobbat tesz ).