H-8800 Nagykanizsa Csengery u. 8. / Telefon: +36 93 318-887 / +36 30 946-7922 / Fax: +36 93 318-887 / Email: info@madedent.hu Online bejelentkezés, időpont foglalás
Open
X

Kezelések altatásban.

Két típusú aneszteziát végzünk rendelőnkben:

  • altatás-intubációs narkózis
  • éber szedáció

Altatás
Az altatás, vagy narkózis során Ön alvó, öntudatlan állapotba kerül a beadott Gyógyszerek hatására. Az aneszteziológus a beavatkozás során folyamatosan korszerű műszerek segítségével ellenőrzi a szívműködését, vérnyomását, légzését, a véráram oxigéntartalmát. A jól vezetett narkózis végére az altatószerek nagyrészt kiürülnek, öntudatuk a kellő időben visszatér, szervezetestabil állapotba kerül, felébred.

Altatásról részletesebben
Az első lépés, hogy Ön kényelmesen elhelyezkedik a fogászati székben, majd a vérnyomásmérő-mandzsettát, az EKG és a pulsoxymeter érzékelőit helyezzük el karján, mellkasán, ujján. Vénát biztosítunk egy kanül segítségével, melyhez infúziót csatlakoztatunk. Kb. ötféle altató hatású gyógyszert fecskendezünk a vénás kanülön át, melyek hatására Ön elalszik, kb. egy perc alatt. Az aneszteziológus orvos egy speciális tubust vezet a légcsőbe, (intubácio) ezen keresztül akadálytalan a légzés és meggátolja gyomortartalom, vér, vagy fogászati anyagok légutakba kerülését (aspiráció). Ez az egyedüli biztonságos fogászati altatási módszer! Ebből Ön természetesen nem érez semmit és nem is fog emlékezni semmire. Ezért jobb ez a (teljes altatás) módszer a különböző nyugtatási és fájdalomcsillapítási eljárásoknál. A műtét során ellenőrizzük a vérnyomást, a szívműködést, a légzést, és az oxigén ellátottságot. Az alvó állapotot belégzett altatógázzal, és vénásan adagolt fájdalomcsillapító és altatószerekkel tartjuk fenn. Később csökkentjük a beadott altatószerek mennyiségét, úgy kormányozzuk a narkózist, hogy a beavatkozás végén Ön felébredjen. A lélegeztető tubust az előtt távolítjuk el, hogy öntudatára ébredne.

Még kb. 3-4 órát figyeljük állapotát, ez idő alatt Ön többnyire alszik, álmos, de már kommunikál. Fájdalmat nem érez, mert ébredés előtt fájdalomcsillapító injekciókat kap az operált területre. 3-4 óra után felnőtt kísérővel akkor bocsátjuk otthonába, ha fájdalma, hányingere nincs, önállóan felöltözött, vizet ivott, és használta a mellékhelységet. Az infúziót és a vénás kanült elbocsátás előtt távolítjuk el. Megbeszéljük az otthoni fájdalomcsillapítást.

Éber szedáció
A módszer lényege, hogy nyugtaószerekkel kikapcsoljuk a feszültséget. A beavatkozás közben a páciens képes kommunikálni orvosaival, a kellemetlenségek és a fájdalom egyáltalán nem zavarják. A beavatkozást kellemesnek és rövidnek érzi, utólag szinte semmire sem emlékszik.
Bódítás előtt is szükség van altató orvosi konzultációra, a kockázat felmérés érdekében.Lényeges a kísérő betegségek, gyógyszerszedés, allergiák ismerete. Itt is kulcsfontosságú a beavatkozás előtt legalább 4 órja üres gyomor!
Az éber szedáció is infúzió bekötésével vérnyomásméréssel , pulzusvizsgálattal kezdődik, majd nyugtató hatású gyógyszereket adunk több részletben az infúzió segítségével intravénásan. A bódítást kiegészítjük az orrhoz vezetett csövecske segítségével u.n. nevetőgáz és oxigén adásával, továbbá érzéstelenítő injekcóval.
Még 24 óráig tilos a gépjárművezetés, nem javasolt fontos döntéshozatal, aláírás!
Bármikor kérdés merül fel hívjon bennünket!

Gyakori kérdések:
Miért előnyös az altatásban végzett fogászati kezelés?
Az altatás során a fogorvos 2 óra alatt kb. 5-6 hagyományos fogászati kezelés során elvégezhető munkát tud befejezni. Természetesen az altatás megszabadítja attól a feszültségtől, kellemetlenségtől, félelemtől melyet sokan a fogászati szék láttán éreznek.
Ki alkalmas fogászati altatásra?
A fogászati rendelőben végzett altatásra minden 70 évesnél fiatalabb páciens alkalmas, aki nem áll folyamatos orvosi kezelés alatt. Az enyhe magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség, tüdőbetegség nem akadály, ha a teherbírás egyébként jó. Súlyos szívbetegség, máj, vese, tüdőbetegség, inzulinnal kezelhető cukorbetegség, kórházi utókezelést igényelhet. Az egynapos sebészeti ellátás szakmai szabályai szerint ilyenkor csak kórházban végezhető altatás.
Milyen kivizsgálás szükséges?
A kitöltött kérdőívből, és a személyes találkozás, vizsgálat tapasztalataiból az aneszteziológus döntése alapján kerülhet sor ritkán laborvizsgálatra, EKG vizsgálatra, vagy egyéb kivizsgálásra.
Az altatás előtt szigorúan betartandó:
Az altatás előtt éjféltől tilos az étkezés és a dohányzás! Az altatás előtt 3 órával 1-2dl tiszta szénsavmentes víz engedélyezett. Tilos éjfél után a koffeines, cukros, rostos ital fogyasztása is. Ha mégis evett, vagy tiltott italt fogyasztott az altatás előtt 6 órával, feltétlenül közölje orvosaival az altatás megkezdése előtt. A hányadék belélegzése ( aspiráció) halálos szövődmény lehet! Az altatás előtt a kontaktlencsét, ékszereket kivehető fogsort el kell távolítani, sminket, körömlakkot lemosni!

További kérdések esetén is hívjon bennünket bizalommal!

Dr. Kovács Tamás
Aneszteziológus
az Intenzív Terápia Szakorvosa